Abstrakt
Antybiotyki są powszechnie używane przez pszczelarzy w celu wyeliminowania chorób pszczół miodnych. Niewłaściwe ich stosowanie może powodować zanieczyszczenie produktów pszczelich, w tym miodu. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Powszechne stosowanie antybiotyków związane jest z poważnym skutkiem ubocznym jakim jest oporność wielolekowa, czyli powstanie i rozprzestrzenianie się opornych na antybiotyki szczepów bakterii, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Antybiotyki występują w żywności na bardzo niskim poziomie stężeń, zatem ich oznaczanie jest wyzwaniem dla analityków. W związku z tym rośnie zainteresowanie nowymi metodykami analitycznymi zaliczanymi do grupy Multiresidue methods, które umożliwiają jednoczesne oznaczanie śladowych i ultraśladowych ilości szerokiego spektrum analitów z jednej próbki i w jednym cyklu analitycznym na bardzo niskim poziomie stężeń.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 58 - 62,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Bargańska Ż., Namieśnik J.: Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2012), s.58-62
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 902 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Analiza kondensatów oddechowych - wyzwanie dla analityków
- M. Janicka,
- A. Kot-Wasik,
- J. Kot
- + 1 autorów