Abstract
Ze względu na aktywność biologiczną amin biogennych ich oznaczanie zarówno jakościowe, jak i ilościowe w żywności ma istotne znaczenie w celu zapewnienia ochrony zdrowia i życia ludzkiego. Obecnie do monitoringu amin biogennych w żywności najczęściej wykorzystuje się: wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC), chromatografię cienkowarstwową (TLC) oraz absorpcyjną spektrofotometrię cząsteczkową. Są to jednak techniki czasochłonne, niezbyt przyjazne dla środowiska i w większości przypadków wymagające przeprowadzenia procesu derywatyzacji. Dlatego też, konieczne jest opracowanie nowych, szybkich i opartych na zasadach zielonej chemii analitycznej metodyk pozwalających na oznaczanie AB w żywności. Obiecujące wydaje się zastosowanie technik ekstrakcyjnych, tj.: SPME i SBSE na etapie przygotowania próbek, a do oznaczania jakościowego i ilościowego chromatografii gazowej (GC) oraz elektroforezy kapilarnej (CE). Jednakże wymagają one udoskonalenia i walidacji, co może być tematem przyszłych badań.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 43 - 45,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2016
- Bibliographic description:
- Woźniak M., Biziuk M.: Niebezpieczeństwo ukryte w żywności-aminy biogenne. Cz. II. Metody oznaczania i wyzwania.// Analityka : Nauka i Praktyka. -., nr. 1 (2016), s.43-45
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 299 times