Abstract
Omówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
CHEMIK nauka-technika-rynek
no. R. 60,
pages 576 - 580,
ISSN: 0009-2886 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Marjańska E.: Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku// CHEMIK. NAUKA TECHNIKA RYNEK. -Vol. R. 60., nr. z. 12 (2007), s.576-580
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 207 times