Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.
Abstract
Hipertermofilny archeon Sulfolobus shibatae wytwarza termostabilną beta glukozydazę przydatną do hydrolizy laktozy w mleku i serwatce przejawiającą największą aktywność w 85 stC przy pH 5,5. Aktywność ekstraktu bezkomórkowego Sulfolobus shibatae wynosi 0.29 U/mg białka i może być 17-krotnie zwiększona poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i filtrację żelową. Badany enzym ma dużą termostabilność i po 5 godz. inkubacji przy pH 5.5 zachowuje 67 % początkowej aktywności. Silnym inhibitorem enzymu są sole rtęci i cynku.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2004
- Bibliographic description:
- Wołosowska S., Synowiecki J.: Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.// . -., (2004),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 104 times
Recommended for you
Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
- S. Wołosowska,
- J. Synowiecki
2003