Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.

Abstract

Hipertermofilny archeon Sulfolobus shibatae wytwarza termostabilną beta glukozydazę przydatną do hydrolizy laktozy w mleku i serwatce przejawiającą największą aktywność w 85 stC przy pH 5,5. Aktywność ekstraktu bezkomórkowego Sulfolobus shibatae wynosi 0.29 U/mg białka i może być 17-krotnie zwiększona poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i filtrację żelową. Badany enzym ma dużą termostabilność i po 5 godz. inkubacji przy pH 5.5 zachowuje 67 % początkowej aktywności. Silnym inhibitorem enzymu są sole rtęci i cynku.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language:
English
Publication year:
2004
Bibliographic description:
Wołosowska S., Synowiecki J.: Thermostable beta-glucosidase with a broad substrate specifity suitable for processing of lactose-containing products.// . -., (2004),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 104 times

Recommended for you

Meta Tags