Viscoelastic properties of oil-in-water emulsions stabilized by acylpropyleneglycol emulsifiers obtained with sodium soaps
Abstract
Zbadano właściwości reologiczne emulsji typu O/W, stabilizowanych emulgatorami acylopropylenoglikolowymi. Do badań wykorzystano reometr o kontrolowanym naprężeniu ścinającym. Wykonano testy oscylacyjne tzw. ''dużej deformacji próbki'' oraz analizy typu ''pełzanie i powrót''. Stwierdzono, że właściwości lepkosprężyste emulsji determinowane były składem stosowanego emulgatora. Wszystkie badane układy emulsyjne charakteryzowały się występowaniem tzw. punktu płynięcia (naprężenie uplastyczniające), którego wartość była tym mniejsza im większy był udział mydła sodu w składzie zsyntetyzowanego emulgatora.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Macierzanka A., Szeląg H.: Viscoelastic properties of oil-in-water emulsions stabilized by acylpropyleneglycol emulsifiers obtained with sodium soaps // / : , 2005,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 116 times
Recommended for you
Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier
- A. Macierzanka,
- H. Szeląg,
- T. Moschakis
- + 1 authors