Wielokrotność stosowania katalizatorów miedziowych podczas uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego
Abstract
Określono kinetykę i chemizm uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego na katalizatorach miedziowych INS 1011red i G99B13, stosowanych 3-krotnie. Proces prowadzono w szklanym reaktorze laboratoryjnym, wyposażonym w układ do pomiaru ilości pochłoniętego wodoru. Stężenie katalizatorów wynosiło 1% Cu, a temperatura reakcji 200 st.C. Stwierdzono, że przy kolejnym użyciu kontaktu spada jego aktywność, powodując przedłużenie czasu reakcji, niezbędnego do osiągnięcia założonego stopnia uwodornienia.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 37,
pages 67 - 74,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2002
- Bibliographic description:
- Szukalska E., Hazuka Z.: Wielokrotność stosowania katalizatorów miedziowych podczas uwodornienia oleju sojowego i rzepakowego// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 37., nr. 1/2 (2002), s.67-74
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 89 times