Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli

Abstract

Przeestryfikowano mieszaninę oleju palmowego i rzepakowego (6:4) w obecności katalizatora Novozym 435. Parametrem zmiennym był czas trwania reakcji (1-6 godz.). Stwierdzono, że w zastosowanych warunkach reakcji biokatalizator był niespecyficzny, ponieważ w pozycjach sn-2 produktów reakcji zaobserwowano istotne zmiany składu kwasów tłuszczowych. W miarę wzrostu czasu reakcji biokatalizator wykazywał tendencję do randomizacji.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna no. 39, pages 45 - 49,
ISSN: 0365-9445
Language:
Polish
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Ledóchowska E., Kundzicz A.: Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. Suplement (2006), s.45-49
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 120 times

Recommended for you

Meta Tags