Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli
Abstract
Przeestryfikowano mieszaninę oleju palmowego i rzepakowego (6:4) w obecności katalizatora Novozym 435. Parametrem zmiennym był czas trwania reakcji (1-6 godz.). Stwierdzono, że w zastosowanych warunkach reakcji biokatalizator był niespecyficzny, ponieważ w pozycjach sn-2 produktów reakcji zaobserwowano istotne zmiany składu kwasów tłuszczowych. W miarę wzrostu czasu reakcji biokatalizator wykazywał tendencję do randomizacji.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
no. 39,
pages 45 - 49,
ISSN: 0365-9445 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Ledóchowska E., Kundzicz A.: Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. Suplement (2006), s.45-49
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 120 times