Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli
Abstrakt
Przeestryfikowano mieszaninę oleju palmowego i rzepakowego (6:4) w obecności katalizatora Novozym 435. Parametrem zmiennym był czas trwania reakcji (1-6 godz.). Stwierdzono, że w zastosowanych warunkach reakcji biokatalizator był niespecyficzny, ponieważ w pozycjach sn-2 produktów reakcji zaobserwowano istotne zmiany składu kwasów tłuszczowych. W miarę wzrostu czasu reakcji biokatalizator wykazywał tendencję do randomizacji.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
nr 39,
strony 45 - 49,
ISSN: 0365-9445 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Ledóchowska E., Kundzicz A.: Wpływ enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności biokatalizatora Novozym 435, na strukturę otrzymanych triacylogliceroli// Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. -Vol. 39., nr. Suplement (2006), s.45-49
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 120 razy