Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody
Abstrakt
Opisano wyniki badań nad wbudowywaniem się kwasu kaprynowego w triacylogli-cerole (TAG) oleju rzepakowego w procesie enzymatycznego przeestryfikowania, prowadzonego w obecności małej ilości wody. Katalizatorem procesu był sn-1,3 specyficzny enzym lipolityczny, Lipozyme IM. Parametrem zmiennym był czas reakcji. Produkty przeestryfikowania analizowano stosując technikę chromatografii kolumnowej, TLC i GLC oraz hydrolizę enzymatyczną w obecności lipazy trzustkowej.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 37,
strony 82 - 92,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Ledóchowska E.: Enzymatyczne przeestryfikowanie oleju rzepakowego kwasem kaprynowym w układzie reakcyjnym o minimalnej zawartości wody// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 37., nr. 1-2 (2002), s.82-92
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 135 razy