Porównanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego, ogrzewanego oraz jego polarnej i niepolarnej frakcji
Abstrakt
Porównano przebieg enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego i ogrzewanego w temp. 185 st. C przez 2,5 h oraz frakcji niepolarnej i polarnej, wyizolowanej z oleju ogrzewanego. Hydroliza prowadzona była w obecności lipazy trzustkowej, w warunkach symulujących proces trawienia. Stwierdzono, że olej rzepakowy ogrzewany oraz jego frakcja polarna i niepolarna hydrolizowane są wolniej niż olej świeży.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Hazuka Z., Ledóchowska E., Supernak E.: Porównanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego, ogrzewanego oraz jego polarnej i niepolarnej frakcji// / : , 2005,
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 154 razy