Porównanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego, ogrzewanego oraz jego polarnej i niepolarnej frakcji - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Porównanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego, ogrzewanego oraz jego polarnej i niepolarnej frakcji

Abstrakt

Porównano przebieg enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego i ogrzewanego w temp. 185 st. C przez 2,5 h oraz frakcji niepolarnej i polarnej, wyizolowanej z oleju ogrzewanego. Hydroliza prowadzona była w obecności lipazy trzustkowej, w warunkach symulujących proces trawienia. Stwierdzono, że olej rzepakowy ogrzewany oraz jego frakcja polarna i niepolarna hydrolizowane są wolniej niż olej świeży.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Aktywność konferencyjna
Typ:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Język:
polski
Rok wydania:
2005
Opis bibliograficzny:
Hazuka Z., Ledóchowska E., Supernak E.: Porównanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy oleju rzepakowego świeżego, ogrzewanego oraz jego polarnej i niepolarnej frakcji// / : , 2005,
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 154 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi