Abstract
Badano przebieg separacji pianowej białek mlecznych we współprądowej kolumnie barbotażowej. Wyznaczono stałe szybkości flotacji. Ze wzrostem prędkości przepływu powietrza zaobserwowano korzystny dla procesu wzrost stałych szybkości procesu. Stała szybkości flotacji osiąga wartość maksymalną dla pH roztworów odpowiadającego naturalnemu pH roztworów białek mlecznych. Szybkość flotacji spada wyraźnie jeżeli stężenie białka przewyższa 40 g/m3.
Authors (4)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 12 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
pages 45 - 46,
ISSN: 0368-0827 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Kawalec-Pietrenko B., Hołowacz I., Kucharska K., Zander L.: Wpływ parametrów procesowych na przebieg separacji pianowej białek mlecznych// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 3 (2010), s.45-46
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 113 times