Abstract
Przedstawiono sposób postępowania dotyczący zbioru parametrów posiadających decydujący wpływ na funkcje przetwarzania w procesach jednostkowych oraz działania urządzenia a także sprzężenia tego z kontrolą i sterowaniem na poziomie produkcji żywności. Zwrócono uwagę na konieczność określenia dla przewidywanej technologii wytwarzania tzw. krytycznych punktów kontrolnych (k-p-k). Stwierdzono, że w projektowaniu, konstruowaniu i eksploatacji urządzeń w produkcji żywności należy najpierw zapobiegać powstawaniu k-p-k, a następnie ograniczać ich ilość tak aby wykorzystując odpowiedni system nadzoru do diagnozowania parametrów procesu przez monitorowanie i wizualizację,prowadzić ciągłą automatyczną kontrolę umożliwiającą szybkie reagowanie na zmiany tych parametrów.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Zeszyty Naukowe Politechniki Białostockiej. Budowa i Eksploatacja Maszyn
pages 285 - 288,
ISSN: 0860-9292 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2002
- Bibliographic description:
- Matuszek T.: Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności.// Zeszyty Naukowe Politechniki Białostockiej. Budowa i Eksploatacja Maszyn. -., nr. 9 (2002), s.285-288
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 106 times