Abstrakt
Przedstawiono sposób postępowania dotyczący zbioru parametrów posiadających decydujący wpływ na funkcje przetwarzania w procesach jednostkowych oraz działania urządzenia a także sprzężenia tego z kontrolą i sterowaniem na poziomie produkcji żywności. Zwrócono uwagę na konieczność określenia dla przewidywanej technologii wytwarzania tzw. krytycznych punktów kontrolnych (k-p-k). Stwierdzono, że w projektowaniu, konstruowaniu i eksploatacji urządzeń w produkcji żywności należy najpierw zapobiegać powstawaniu k-p-k, a następnie ograniczać ich ilość tak aby wykorzystując odpowiedni system nadzoru do diagnozowania parametrów procesu przez monitorowanie i wizualizację,prowadzić ciągłą automatyczną kontrolę umożliwiającą szybkie reagowanie na zmiany tych parametrów.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Zeszyty Naukowe Politechniki Białostockiej. Budowa i Eksploatacja Maszyn
strony 285 - 288,
ISSN: 0860-9292 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Matuszek T.: Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności.// Zeszyty Naukowe Politechniki Białostockiej. Budowa i Eksploatacja Maszyn. -., nr. 9 (2002), s.285-288
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 106 razy