Abstrakt
Opisano decydujący wpływ receptury technologicznej oraz wyposażenia technicznego do jej realizacji na uzyskanie produktu końcowego o najwyższych cechach jakości. Zwrócono uwagę na konieczność wyboru określonego sposobu kontroli nad parametrami technologicznymi i technicznymi, których spełnienie stanowi gwarancję uzyskania żywności bezpiecznej, o pożądanych standardach sanitarno-higienicznych. Wykazano istotny wpływ dyrektyw Unii Europejskiej oraz przewodników opracowanych przez Stowarzyszenie EHEDG na zapobieganie i ograniczenie ilości krytycznych punktów kontrolnych oraz na ich diagnozowanie w produkcji żywności.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Czwarta Konferencja Naukowa z cyklu JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ''Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności''. strony 14 - 17
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Matuszek T.: Certyfikat jakości EHEDG w produkcji żywności. // Czwarta Konferencja Naukowa z cyklu JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ''Metody zapewnienia jakości i bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności''. / Warszawa: PTTŻ Oddz. Warsz., 2003, s.14-17
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 316 razy