Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review
Abstrakt
W pracy przedstawiono studium literaturowe dotyczące zastosowania technik SPME, jako metody izolacji i wzbogacania zanieczyszczeń, związków zapachowych i smakowych oraz dodatków funkcjonalnych z próbek żywności. Przedstawiono także czynniki wpływające na efektywność procesu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej, wybrane chromatogramy obrazujące ten wpływ oraz tabelaryczne zestawienie przykładów zastosowań SPME do badań żywności.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S
nr 9,
strony 1117 - 1133,
ISSN: 1898-6196 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Michulec M., Curyło J., Wardencki W.: Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review// Ecological Chemistry and Engineering = Chemia i Inżynieria Ekologiczna. -Vol. 9., nr. 10 (2002), s.1117-1133
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 231 razy