Abstract
Oznaczono zawartość cukrów w sokach drzewnych sześciu gatunków drzew rosnących na terenie Podkarpacia. Materiał doświadczalny stanowiły soki z drzew gatunków: brzoza zwisła in. brodawkowata (Betula pendula Roth.), brzoza omszona (Betula pubescens Ehrh.), grab pospolity (Carpinus betulus L.), klon zwyczajny (Acer platanoides L.), klon jesionolistny (Acer negundo L.) oraz wierzba biała (Salix alba L.). Analizę jakościową cukrów przeprowadzono metodą wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC), a analizę ilościową – metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją światła rozproszonego (HPLC-ELSD). W sokach pozyskanych z drzew z rodzajów: brzoza oraz grab dominowała glukoza oraz fruktoza, a w sokach klonów i wierzby – sacharoza. Średnia zawartość sumy cukrów wynosiła: w sokach grabowych – 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml, zaś klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml. W soku klonu jesionolistnego oznaczono najwięcej cukrów (1,214 g/100 ml), a w soku grabu – najmniej (0,302 g/100 ml). Jedynie wyniki analizy soku z brzozy zwisłej są porównywalne z sokami brzozowymi pochodzącymi z krajów Europy Północnej i Ameryki Północnej.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5
Scopus
Authors (6)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15193/zntj/2015/103/087
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
edition 6 (103),
pages 53 - 63,
ISSN: 2451-0769 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E.: ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA// ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość. -., iss. 6 (103) (2015), s.53-63
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15193/zntj/2015/103/087
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 170 times
Recommended for you
Pomiary ilości wodoru dyfundującego w stopiwie elektrod celulozowych i zasadowych
- D. Fydrych,
- P. Malinowski,
- A. Świerczyńska
- + 1 authors
The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines
- A. Śmiechowska,
- A. Piasek,
- K. Czapiewska
- + 3 authors