ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA - Publication - Bridge of Knowledge

Search

ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA

Abstract

Oznaczono zawartość cukrów w sokach drzewnych sześciu gatunków drzew rosnących na terenie Podkarpacia. Materiał doświadczalny stanowiły soki z drzew gatunków: brzoza zwisła in. brodawkowata (Betula pendula Roth.), brzoza omszona (Betula pubescens Ehrh.), grab pospolity (Carpinus betulus L.), klon zwyczajny (Acer platanoides L.), klon jesionolistny (Acer negundo L.) oraz wierzba biała (Salix alba L.). Analizę jakościową cukrów przeprowadzono metodą wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC), a analizę ilościową – metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją światła rozproszonego (HPLC-ELSD). W sokach pozyskanych z drzew z rodzajów: brzoza oraz grab dominowała glukoza oraz fruktoza, a w sokach klonów i wierzby – sacharoza. Średnia zawartość sumy cukrów wynosiła: w sokach grabowych – 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml, zaś klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml. W soku klonu jesionolistnego oznaczono najwięcej cukrów (1,214 g/100 ml), a w soku grabu – najmniej (0,302 g/100 ml). Jedynie wyniki analizy soku z brzozy zwisłej są porównywalne z sokami brzozowymi pochodzącymi z krajów Europy Północnej i Ameryki Północnej.

Citations

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5

    Scopus

Authors (6)

  • Photo of  Maciej Bilek

    Maciej Bilek

    • Uniwersytet Rzeszowski, Wydz. Biologiczno-Rolniczy Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej
  • Photo of  Kinga Stawarczyk

    Kinga Stawarczyk

    • Uniwersytet Rzeszowski, Pozawydziałowy Zamiejscowy Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych, Zakład Botaniki
  • Photo of  Agnieszka Siembida

    Agnieszka Siembida

    • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydz. Technologii Żywności Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji
  • Photo of  Maciej Strzemski

    Maciej Strzemski

    • Uniwersytet Medyczny w Lublinie Katedra Chemii
  • Photo of  Ewa Cieślik

    Ewa Cieślik

    • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydz. Technologii Żywności Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość edition 6 (103), pages 53 - 63,
ISSN: 2451-0769
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E.: ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA// ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość. -., iss. 6 (103) (2015), s.53-63
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15193/zntj/2015/103/087
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 170 times

Recommended for you

Meta Tags