Abstract
Pestycydy i polichlorowane bifenyle występują w środowisku w małych ilościach, ale ulegając kumulacji, stanowią zagrożenie dla ludzi i zwierząt. Najbardziej zagrożony jest człowiek stojący na szczycie łańcucha pokarmowego. Świadomość niebezpieczeństw jakie niesie ze sobą postępujące zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z nowoczesnymi środkami zaradczymi powinna zmniejszyć do minimum możliwość występowania zatruć u ludzi i powstania nieodwracalnych szkód w środowisku naturalnym. Konieczność oznaczania ich w różnych elementach środowiska, a przede wszystkim w żywności jest niekwestionowana tak długo, jak długo świadomość ludzi w tej sprawie będzie wciąż niewielka. Różnorodność matryc w jakich występują pestycydy i PCB oraz właściwości fizykochemiczne tych związków, wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Dobranie odpowiednich warunków analizy decyduje o miarodajności wyników końcowych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2004
- Bibliographic description:
- Żwir-Ferenc A., Biziuk M.: An analysis of pesticides and polychlorinated biphenyls in biological samples and foods.// . -., (2004), s.0-0
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 108 times
Recommended for you
Organohalogen compounds in the environment.
- A. Zaleska-Medynska,
- M. Dudzińska,
- A. Rosińska
- + 1 authors
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk