Abstract
Przedstawiono podstawowe informacje i założenia dla określenia cech konstrukcyjnych i technologicznych elementów pomp, ze względu na wymagania higieniczne i sanitarne, konieczne w procesach technologicznych w produkcji żywności. Za podstawowe kryterium weryfikujące konstrukcję tych pomp oraz ich ekspolatacyjną przydatność, uznano test mikrobiologiczny, uwzględniający możliwe zagrożenia wynikające z rodzaju transportowanego medium biologicznego i zakresu zjawisk adhezyjnych występujących podczas kontaktu na powierzchniach wewnętrznych.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Matuszek T.: Hygienic pump design// New Food : Industry/Technology/Innovation.. -Vol. 11., nr. iss. 2 (2008), s.31-34
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 119 times
Recommended for you
Hygienic design of pumps, homogenisers and dampening devices.
- C. Cobian,
- J. Friedssch,
- T. Gilmore
- + 6 authors
2004