Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films

Abstract

Badano wpływ sieciowania żelatyny przy użyciu transglutaminazy (TG) lub EDC na rozpuszczalność oraz mechaniczne i barierowe właściwości wytworzonych folii. Rozpuszczalność sieciowanych enzymatycznie folii w buforach o pH 3 i 6 obniżyła się ze 100% do 30%, a folii modyfikowanych TG w obecności ditiotreitolu lub cysteiny, odpowiednio, do 5 i 15%. Rozpuszczalność folii modyfikowanych EDC wynosiła 10%. Sieciowanie enzymatyczne nie polepszyło właściwości mechanicznych oraz właściwości barierowych folii w stosunku do wody. Plastyfikacja folii przy użyciu glicerolu zwiększała rozciągliwość folii, lecz jednocześnie zmniejszała ich wytrzymałość mechaniczną.

Citations

  • 3 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3 8

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD HYDROCOLLOIDS no. 22, pages 1362 - 1371,
ISSN: 0268-005X
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Piotrowska B., Sztuka K., Kołodziejska I., Dobrosielska E.: Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 22., (2008), s.1362-1371
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodhyd.2007.07.006
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 160 times

Recommended for you

Meta Tags