Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films
Abstract
Badano wpływ sieciowania żelatyny przy użyciu transglutaminazy (TG) lub EDC na rozpuszczalność oraz mechaniczne i barierowe właściwości wytworzonych folii. Rozpuszczalność sieciowanych enzymatycznie folii w buforach o pH 3 i 6 obniżyła się ze 100% do 30%, a folii modyfikowanych TG w obecności ditiotreitolu lub cysteiny, odpowiednio, do 5 i 15%. Rozpuszczalność folii modyfikowanych EDC wynosiła 10%. Sieciowanie enzymatyczne nie polepszyło właściwości mechanicznych oraz właściwości barierowych folii w stosunku do wody. Plastyfikacja folii przy użyciu glicerolu zwiększała rozciągliwość folii, lecz jednocześnie zmniejszała ich wytrzymałość mechaniczną.
Citations
-
3 4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 8
Scopus
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD HYDROCOLLOIDS
no. 22,
pages 1362 - 1371,
ISSN: 0268-005X - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Piotrowska B., Sztuka K., Kołodziejska I., Dobrosielska E.: Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 22., (2008), s.1362-1371
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodhyd.2007.07.006
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 155 times