Abstract
W artykule zaprezentowano nowoczesne systemy chłodzenia stosowane w mleczarniach. W pierwszej części artykułu porównano własności fizyko-chemiczne syntetycznych czynników chłodniczych i wybrano najbardziej odpowiedni do przemysłowej instalacji chłodniczej w mleczarni. Następnie porównano ich własności cieplno-użytkowe z amoniakiem. Przedstawiono charakterystyki kilku istniejących rozwiązań systemów chłodzenia w wybranych mleczarniach dokonując ich oceny technicznej.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna
no. R. 14,
pages 447 - 452,
ISSN: 1231-188X - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Gliński M.: Nowoczesne rozwiązania systemów chłodzenia w mleczarni na przykładzie wybranego obiektu. Część 1// Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna. -Vol. R. 14., nr. nr 11 (2007), s.447-452
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 94 times