Strącanie cząstek węglanu wapnia w układzie gaz-ciecz w obecności wybranych sacharydów - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Strącanie cząstek węglanu wapnia w układzie gaz-ciecz w obecności wybranych sacharydów

Abstract

Węglan wapnia strącano podczas karbonatyzacji roztworów zawierających chlorek wapnia i amoniak. Procesy prowadzono w roztworach o pH powyżej 9. Jako dodatki wpływające na przebieg precypitacji stosowano glukozę lub sacharozę o stężeniach 15, 30 i 60 mM. Najwolniej precypitacja przebiegała, gdy roztwór zawierał najniższe stężenie glukozy. Wzrost stężenia badanych sacharydów skutkował skróceniem czasu precypitacji. Otrzymane cząstki CaCO3 były mieszaniną waterytu i kalcytu, a dodatek sacharydów spowodował zwiększenie zawartości kalcytu w produktach.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 2 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna pages 65 - 66,
ISSN: 0368-0827
Language:
Polish
Publication year:
2018
Bibliographic description:
Konopacka-Łyskawa D., Czaplicka N.: Strącanie cząstek węglanu wapnia w układzie gaz-ciecz w obecności wybranych sacharydów// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., iss. 3 (2018), s.65-66
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 134 times

Recommended for you

Meta Tags