The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession
Abstract
Rozpuszczalne produkty mikrobiologiczne (SMP) są związkami organicznymi wytwarzanymi podczas rozkładu substratów przez mikroorganizmy osadu czynnego. Zbadano mikroskopowo zmiany składu zespołów mikrobiologicznych (organizmów jedno- i wielokomórkowych) pod wpływem obniżonego lub zwiększonego poziomu SMP. Wysoka zawartość SMP w znacznym stopniu zmieniła skład zespołów mikrobiologicznych, od orzęsków osiadłych (12-175 µm), do wolnopływających i pełzających (35-330 µm), a w dalszym etapie do bezkregowców, w tym wrotek (0,2-1 µm)i nicieni (1-50 µm). Uzyskane wyniki są dowodem na to, że akumulacja SMP jest jednym z wewnętrznych mechanizmów regulujących, które decydują o żywotności i uśpieniu zespołów mikroorganizmów w osadzie czynnym.
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
Polish Journal of Microbiology
no. 57,
pages 59 - 70,
ISSN: 1733-1331 - Language:
- English
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Chipasa B., Mędrzycka K.: The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession// Polish Journal of Microbiology. -Vol. 57., nr. nr 1 (2008), s.59-70
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 112 times
Recommended for you
Biodegradation of organic compounds by activated sludge
- M. Chrzanowska,
- J. Hupka,
- T. Zimiński
- + 1 authors
Usuwanie ze ścieków chlorowanych węglowodorów przez osad czynny
- M. Chrzanowska,
- T. Zimiński,
- J. Hupka