The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession

Abstract

Rozpuszczalne produkty mikrobiologiczne (SMP) są związkami organicznymi wytwarzanymi podczas rozkładu substratów przez mikroorganizmy osadu czynnego. Zbadano mikroskopowo zmiany składu zespołów mikrobiologicznych (organizmów jedno- i wielokomórkowych) pod wpływem obniżonego lub zwiększonego poziomu SMP. Wysoka zawartość SMP w znacznym stopniu zmieniła skład zespołów mikrobiologicznych, od orzęsków osiadłych (12-175 µm), do wolnopływających i pełzających (35-330 µm), a w dalszym etapie do bezkregowców, w tym wrotek (0,2-1 µm)i nicieni (1-50 µm). Uzyskane wyniki są dowodem na to, że akumulacja SMP jest jednym z wewnętrznych mechanizmów regulujących, które decydują o żywotności i uśpieniu zespołów mikroorganizmów w osadzie czynnym.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 29 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
Polish Journal of Microbiology no. 57, pages 59 - 70,
ISSN: 1733-1331
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Chipasa B., Mędrzycka K.: The influence of soluble microbial products on microbial community composition: hypothesis of microbial community succession// Polish Journal of Microbiology. -Vol. 57., nr. nr 1 (2008), s.59-70
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 112 times

Recommended for you

Meta Tags