Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach

Abstract

Badano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego muszą być poddane wielogodzinnemu chłodzeniu aby uległy zestaleniu. Stwierdzono, że niewielki dodatek frakcji wysokotopliwej do frakcji niskotopliwej powodował nieproporcjonalnie wysoki wzrost zawartości fazy stałej w mieszance.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
Polish
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Pawłowicz R., Losvik B.: Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach// / : , 2005,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 89 times

Recommended for you

Meta Tags