Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L.
Oferta komercjalizacji
Opis
Zastosowanie rynkowe i odbiorcy
Stosowanie w przemyśle spożywczym do sałatek, smażenia, palenia kawy, powlekania suszonych owoców w celu ochrony przed sklejaniem oraz w przemyśle kosmetycznymi.
Aspekty innowacyjne i główne zalety
- Ma właściwości prozdrowotne- charakteryzuje się wysoką stabilnością termooksydatywną, która wynika z wysokiej zawartości i obecności tokoferoli.
- Stabilność termooksydaywną ocenia się na podstawie testu OSET. Im wyższy wskaźnik OSET tym mniej wytworzonych polimerów i dimerów co świadczy o większej stabilności termicznej oleju.
- Test OSET wykonano dla olejów tłoczonych z pestek mirabelki, wskaźniki OSET wyznaczone dla olejów z pestek mirabelki miały około 3 razy większą wartość niż wyznaczone dla różnych handlowych olejów rzepakowych oraz znacznie wyższe wartości niż oleje oliwkowe „virgin”.
Powiązany wynalazek
Przejdź do wynalazku
Informacje szczegółowe
- Twórcy
- Własność
- Jednostka nadzorująca
- Politechnika Gdańska