Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L. - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Sposób otrzymywania oleju ze śliwki mirabelki Prunus domestica L.

Oferta komercjalizacji

Opis

Zastosowanie rynkowe i odbiorcy

Stosowanie w przemyśle spożywczym do sałatek, smażenia, palenia kawy, powlekania suszonych owoców w celu ochrony przed sklejaniem oraz w przemyśle kosmetycznymi. 

Aspekty innowacyjne i główne zalety

  • Ma właściwości prozdrowotne- charakteryzuje się wysoką stabilnością termooksydatywną, która wynika z wysokiej zawartości i obecności tokoferoli.
  • Stabilność termooksydaywną ocenia się na podstawie testu OSET. Im wyższy wskaźnik OSET tym mniej wytworzonych polimerów i dimerów co świadczy o większej stabilności termicznej oleju.
  • Test OSET wykonano dla olejów tłoczonych z pestek mirabelki, wskaźniki OSET wyznaczone dla olejów z pestek mirabelki miały około 3 razy większą wartość niż wyznaczone dla różnych handlowych olejów rzepakowych oraz znacznie wyższe wartości niż oleje oliwkowe „virgin”.
Powiązany wynalazek Przejdź do wynalazku

Informacje szczegółowe

Twórcy
Własność
Jednostka nadzorująca
Politechnika Gdańska