Jacek Namieśnik - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 1195

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2014
Rok 2015
  • Żywność funkcjonalna- najważniejsze osiągnięcia w zakresie badań i wykorzystania
    Publikacja

    W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na poznanie mechanizmów działania składników żywności funkcjonalnej na poziomie ekspresji genetycznej, co stwarza możliwość precyzyjniejszego scharakteryzowania funkcji bioaktywnych składników diety z uwzględnieniem zmienności genetycznej populacji. Daje to w efekcie bardziej wiarygodne wyniki badań naukowych dotyczących wpływu bioaktywnych składników diety na funkcjonowanie...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach

    Już od dłuższego czasu daje się zauważyć wzrost zainteresownia związkami biologicznie aktywnymi w żywności (szczególnie pochodzenia roślinnego) oraz napojach i sokach. W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na określenie aktywności przeciwutleniającej badanych próbek oraz oznaczenie zawartości polifenoli i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (m.in. witaminy C oraz tokoferoli). W pracy przedstawiono...

Rok 2005
Rok 2008
Rok 2010
Rok 2012
Rok 2006
Rok 2004
  • Zielona Chemia.
    Publikacja

    Przedstawiono podstawy Zielonej Chemii -nowego podejścia do zagadnień syntezy, przeróbki i wykorzystania związków chemicznych, związanego ze zmniejszeniem zagrożenia dla zdrowia i środowiska. Zielona Chemia dotyczy nie tylko syntezy, przeróbki i wykorzystania związków chemicznych ale również metod analitycznych które pomagają w prowadzeniu procesów chemicznych i ocenie ich wpływu na środowisko. Zastosowanie odpowiednich technik...

Rok 2003

wyświetlono 16279 razy