prof. dr hab. inż. Janusz Stangret
Zatrudnienie
Kontakt dla biznesu
- Lokalizacja
- Al. Zwycięstwa 27, 80-219 Gdańsk
- Telefon
- +48 58 348 62 62
- biznes@pg.edu.pl
Media społecznościowe
Kontakt
- janstang@pg.edu.pl
Wybrane publikacje
-
Ionic hydration behavior derived from infrared spectra in HDO
Na podstawie widm HDO w zakresie podczerwieni scharakteryzowano hydratacjejonów o różnym charakterze. Zastosowana analiza danych widmowych opierała się na metodzie widm różnicowych. Wyniki prowadzą do wniosku, że kationy i aniony wywierają jakościowo bardzo różny wpływ na strukturę wody. Energia wiązań wodorowych cząsteczek wody oddziaływającej z anionem zmienia się proporcjonalnie z siłą polaryzującą anionów. W przeciwieństwie...
-
Molecular and structural characteristics of cod gelatin films modifiedwith EDC and TGase
Cod gelatin films before and after cross-linking of gelatin with 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) or transglutaminase (TGase) have been characterized by FT-IR spectroscopy and DSC analysis. For comparison, a film prepared from unmodified pig gelatin has been also analysed. The difference spectra showed that cod gelatin during the film formation involved first of all water-to-amide hydrogen bonds, and the film...
-
Influence of Osmolytes on Protein and Water Structure: A Step To Understanding the Mechanism of Protein Stabilization
Results concerning the thermostability of hen egg white lysozyme in aqueous solutions with stabilizing osmolytes, trimethylamine-N-oxide (TMAO), glycine (Gly), and its N-methyl derivatives, N-methylglycine (NMG), N,N-dimethylglycine (DMG), and N,N,N-trimethylglycine (betaine, TMG), have been presented. The combination of spectroscopic (IR) and calorimetric (DSC) data allowed us to establish a link between osmolytes’ influence on...
wyświetlono 3089 razy