
Paulina Falkowska
Zatrudnienie
Kontakt dla biznesu
Centrum Transferu Wiedzy i Technologii
- Lokalizacja
- Al. Zwycięstwa 27, 80-219 Gdańsk
- Telefon
- +48 58 348 62 62
- biznes@pg.edu.pl
Kontakt
- Brak danych
Wybrane publikacje
-
Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego
W sokach określono zawartość polifenoli (jako równoważniki wit. C lub katechiny - met. Folina-Ciocalteu. Sok z kapusty kiszonej zawierał ~9x10^-3^mg równ./mg s.m. soku a pozostałe po ~3x10^-3^ mg równ/mg s.m. soku. Aktywność przeciwutleniającą soków wyznaczono na podstawie testu w układzie β-karoten-kwas linolowy oraz testu DSC dla oleju rzepakowego. Stwierdzono, że pomimo 3krotnie wyższej zawartości polifenoli w soku z kapusty...
wyświetlono 483 razy