Charakterystyka bioaktywnych peptydów z keratyny z piór drobiowych oraz produktów ich przemian zachodzących w trakcie reakcji Maillarda
Informacje szczegółowe
- Program finansujący:
- PRELUDIUM
- Instytucja:
- Narodowe Centrum Nauki (NCN) (National Science Centre)
- Porozumienie:
- UMO-2021/41/N/NZ9/04466 z dnia 2022-01-03
- Okres realizacji:
- 2021-11-26 - 2026-01-02
- Kierownik projektu:
- Antoni Taraszkiewicz
- Członkowie zespołu:
-
- Wykonawca dr inż. Izabela Sinkiewicz
- Opiekun dr hab. inż. Hanna Staroszczyk
- Realizowany w:
- Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
- Typ zgłoszenia:
- Krajowy Program Badawczy
- Pochodzenie:
- Projekt krajowy
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
Publikacje powiązane z tym projektem
Filtry
wszystkich: 3
Katalog Projektów
Rok 2025
-
Chemical composition and techno-functional properties of high-purity water-soluble keratein and its enzymatic hydrolysates
PublikacjaThis study compared the effectiveness of urea-containing and urea-free L-cysteine solutions in extracting high-quality feather keratin and evaluated commercial proteases for producing keratin-derived bioactive peptides. The urea-assisted extraction was crucial for achieving high structural integrity and yield of soluble keratin. The keratin isolate exhibited oil-holding capacity of 9.37 g/g, foaming capacity of up to 127 %, and...
Rok 2024
-
The biological role of prolyl oligopeptidase and the procognitive potential of its peptidic inhibitors from food proteins
PublikacjaProlyl oligopeptidase (POP) is a conserved serine protease belonging to proline-specific peptidases. It has both enzymatic and non-enzymatic activity and is involved in numerous biological processes in the human body, playing a role in e.g., cellular growth and differentiation, inflammation, as well as the development of some neurodegenerative and neuropsychiatric disorders. This article describes the physiological and pathological...
Rok 2022
-
Charakterystyka izolatów keratyny z piór drobiowych w aspekcie produkcji biopeptydów i biodegradowalnych opakowań
PublikacjaPióra stanowią uciążliwy, masowo produkowany odpad przemysłu spożywczego, który zalega na wysypiskach ze względu na powolne tempo biodegradacji. Składają się one w ok. 90% z keratyny, włóknistego białka, stabilizowanego licznymi wiązaniami disulfidowymi i wodorowymi. Celem niniejszych badań było opracowanie metod przetwarzania keratyny z piór drobiowych z zamiarem otrzymania rozpuszczalnych preparatów białkowych, przeznaczonych...
wyświetlono 1280 razy