Sojusz doskonałości technologii żywności - Projekt - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Sojusz doskonałości technologii żywności

Współpraca międzynarodowa będzie miała ogromne znaczenie, aby przyszłe systemy produkcji żywności i leżące u jej podstaw systemy były stabilne, zrównoważone, zdrowe i przyjazne dla środowiska. Każdy kraj w UE ma swoje unikalne kompetencje i zasoby, ale tylko dzięki wykorzystaniu tych kompetencji poprzez współpracę międzynarodową będziemy w stanie w pełni wykorzystać potencjał każdego regionu w UE. Dlatego zainicjowano to przedsięwzięcie, aby wspólnie pracować nad wyzwaniami określonymi w kilku unijnych programach ramowych, takich jak Farm to Fork, gdzie zajmiemy się następującymi wyzwaniami: - Brak wsparcia udzielanego MŚP na ulepszanie, certyfikację i dalszy rozwój ich systemów produkcji żywności - Niska ogólna wiedza na temat tego, jak produkować żywność, która ma niewielki wpływ na środowisko, przy jednoczesnym zachowaniu przystępności cenowej żywności, generowaniu sprawiedliwszych zysków ekonomicznych i wspieraniu konkurencyjności unijnego sektora zaopatrzenia. - Dostępnych jest niewiele wytycznych strukturalnych w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, zdrowia publicznego oraz zapewnienia każdemu dostępu do wystarczającej ilości bezpiecznej, pożywnej i zrównoważonej żywności. Biorąc pod uwagę złożoną strukturę wyzwań przedstawionych powyżej, chcielibyśmy zaprosić interesariuszy do wstępnego dialogu w celu oceny, w jaki sposób ich organizacja może wesprzeć nas w naszej pracy i ewentualnie zostać włączona do nadchodzącego projektu. Wstępne segmenty projektu obejmują następujące kluczowe filary/pakiety robocze: - Budowanie potencjału kompetencji technicznych i biznesowych MŚP poprzez dostęp do ekspertów branżowych i międzynarodowych sieci/platform rozwoju. - Analiza użytkowników końcowych w celu podniesienia świadomości na temat warunków wstępnych koniecznych do wywarcia wpływu na międzynarodowe rynki żywności podczas pracy z innowacyjnymi, zrównoważonymi, sprawiedliwymi i odpornymi procesami produkcji żywności. - Dokumentacja doświadczeń i tworzenie wytycznych w oparciu o wyniki projektu i wnioski w celu zwiększenia zasięgu i wpływu naszego przedsięwzięcia. Politechnika Gdańska ma ogromny potencjał do przyłączenia się i koordynowania tego przedsięwzięcia na polskim rynku, będąc centrum technologicznym i informacyjnym dla potencjalnych interesariuszy. Co więcej, możemy wykorzystać budżet z funduszu zalążkowego na szeroką współpracę międzynarodową w proponowanym projekcie, jak również w innych unijnych projektach prośrodowiskowych.

Informacje szczegółowe

Akronim projektu:
FEA
Program finansujący:
Europejska Współpraca Terytorialna
Instytucja:
Wspólny Sekretariat Techniczny Programu Południowy Bałtyk
Okres realizacji:
brak danych - brak danych
Kierownik zespołu badawczego:
dr inż. Andrzej Rogala
Realizowany w:
Katedra Inżynierii Procesowej i Technologii Chemicznej
Instytucje zewnętrzne
biorące udział w projekcie:
  • Innovation Skane (Szwecja)
Typ zgłoszenia:
Fundusze Europejskie [w tym Fundusze Strukturalne]
Pochodzenie:
Projekt krajowy
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 64 razy