A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables
Abstrakt
Celem badań było oszacowanie właściwości przeciwutleniających wybranych warzyw spożywczych w stanie surowym: czosnek (Allium sativum L), biała, żółta i czerwona cebula (Allium cepa L), czerwony i zielony pieprz (Capsicum annuum L.) oraz biała kapusta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) zbieranych w ciągu tego samego roku z różnych regionów geograficznych i stref klimatycznych. W badaniach odpowiednich ekstraktów metanolowych wykorzystano takie testy jak DPPH, FRAP, ABTS, CUPRAC.
Cytowania
-
6 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
9 2
Scopus
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
nr 228,
strony 903 - 911,
ISSN: 1438-2377 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Gorinstein S., Park Y., Heo B., Namieśnik J., Leontowicz H., Leontowicz M., Ham K., Cho J., Kang S.: A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables// EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY. -Vol. 228, nr. iss. 6 (2009), s.903-911
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s00217-008-1003-y
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 115 razy