Abstrakt
This work examines gas sensor array technology combined with multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid, non-destructive analysis of food. Main attention is focused on detailed description of sensor used in e-nose instruments, construction, and principle of operation of these systems. Moreover, this paper briefly reviews the progress in the field of artificial olfaction and future trends in electronic nose technology, namely, e-nose based on mass spectrometry. Further discussion concerns a comparison of artificial nose with gas chromatography-olfactometry and the application of e-nose instruments in different areas of food industry.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2011 American Institute of Physics)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
REVIEW OF SCIENTIFIC INSTRUMENTS
nr 82,
strony 1 - 32,
ISSN: 0034-6748 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Dymerski T., Chmiel T., Wardencki W.: An odor-sensing system - powerful technique for foodstuff studies// REVIEW OF SCIENTIFIC INSTRUMENTS. -Vol. 82, nr. iss. 11 (2011), s.1-32
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 184 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Advances in olfaction-inspired biomaterials applied to bioelectronic noses
- T. Wasilewski,
- J. Gębicki,
- W. Kamysz
Critical review of electronic nose and tongue instruments prospects in pharmaceutical analysis
- W. Tomasz,
- D. Migoń,
- J. Gębicki
- + 1 autorów