Abstrakt
Freeze-dried cells of Meiothermus ruber catalyses cleavage of o-nitrophenyl-b-D-galactopiranoside (oNPb-gal) and conversion of lactose into glucose and galactose. The permeabilization with 2%toluene,20%ethanol and 20%acetone increased enzymatic activity from 74.87 U/g of lyophilized cells up to 129.44,114.38 and 90.19 U/g,respectively. Ethanol was an effective permeabilizing agent and its efficiency was dependent on the concentration, the incubation time and incubation temperature. The Km values for the untreated and permeabilized cells were 2.94 mM and 2.26 mM but Vmax values were 122 mmol/min and 193mmol/min, respectively. The optimum pH for the b-galactosidase activity in the untreated and permeabilized cells were 6.5 and optimum of temperatures 65C.The stabilit yof enzymatic activity in M.ruber cells incubated for 1 h at pH 6.5 was almost unchanged at temperatures below 65C.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2011 Wiley Periodicals, Inc.)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
nr 35,
wydanie 5,
strony 1468 - 1473,
ISSN: 0145-8884 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Synowiecki J., Sinkiewicz I., Zakrzewska A., Grubiak K., Pietrow-Tobiszewska O.: Beta-galactosidase activity of Meiothermus ruber cells// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 35, iss. 5 (2011), s.1468-1473
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1745-4514.2010.00468.x
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 150 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Expression of Deinococcus geothermalis Trehalose Synthase Gene in Escherichia coli and Its Enzymatic Properties
- P. Filipkowski,
- A. Panek,
- A. Felczykowska
- + 2 autorów