Katarzyna Grubiak
Zatrudnienie
Kontakt dla biznesu
- Lokalizacja
- Al. Zwycięstwa 27, 80-219 Gdańsk
- Telefon
- +48 58 348 62 62
- biznes@pg.edu.pl
Kontakt
- Brak danych
Wybrane publikacje
-
Beta-galactosidase activity of Meiothermus ruber cells
Freeze-dried cells of Meiothermus ruber catalyses cleavage of o-nitrophenyl-b-D-galactopiranoside (oNPb-gal) and conversion of lactose into glucose and galactose. The permeabilization with 2%toluene,20%ethanol and 20%acetone increased enzymatic activity from 74.87 U/g of lyophilized cells up to 129.44,114.38 and 90.19 U/g,respectively. Ethanol was an effective permeabilizing agent and its efficiency was dependent on the concentration,...
-
Hydrolytic and transgalactosylation activities of immobilized Escherichia coli cells transformed by β-galactosidase gene from Pyrococcus woesei
Przedstawiono wyniki badań dotyczących skuteczności transformacji laktozy katalizowanej immobilizowanymi w żelu alginianowym rekombinantowymi komórkami Escherichia coli, transformowanymi genem b-galaktozydazy z Pyrococcus woesei. Wykazano, że aktywność hydrolityczna rekombinantowych komórek wzrasta o 35% po permeabilizacji w środowisku 40% etanolu. Optymalna temperatura i pH katalizowanej reakcji wynosiły odpowiednio 98C i 5,4....
-
Wykorzystanie komórek Escherichia coli transformowanych genem termostabilnej beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei do wytwarzania galaktozylofruktozy
Komórki rekombinantowej Escherichia coli transformowane genem beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei wykorzystano jako biokatalizator syntezy galaktozylofruktozy. Największą aktywność syntezy wymienionego prebiotyku (7,6 g/L x godz)uzyskano w 80C przy pH 5,4, stosując jako substrat roztwór zawierający 10% laktozy i 20% fruktozy. Aktywność transgalaktozylacji nie ulegała istotnym zmianom podczas sześciu kolejnych szarż produkcyjnych.
wyświetlono 519 razy