Budowa biofilmu chorobotwórczych drożdży i jego wpływ na oporność - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Budowa biofilmu chorobotwórczych drożdży i jego wpływ na oporność

Abstrakt

Biofilm jest najpowszechniej występującą formą wzrostu mikroorganizmów w naturze. Ze względu na wysoką oporność na antybiotyki, jest on istotnym czynnikiem przewlekłych i nawracających zakażeń grzybiczych. Struktura biofilmu umożliwia dostarczenie składników odżywczych do głębszych warstw komórek i odprowadzenie metabolitów. Macierz zewnątrzkomórkowa pełni funkcję ochronne przed niekorzystnymi warunkami środowiska, a także utrudnia przedostawanie się leków do wnętrza struktury biofilmu.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Dokonania Młodych Naukowców strony 266 - 267,
ISSN: 2300-4436
Język:
polski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Kurzyk E.: Budowa biofilmu chorobotwórczych drożdży i jego wpływ na oporność// Dokonania Młodych Naukowców. -., nr. 5 (2014), s.266-267
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 113 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi