Abstrakt
Celem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność przy pH 5,5 w temperaturze 98 stopni Celsjusza. Okres połowicznej inaktywacji enzymu w buforze octanowym (pH 5,5) w temperaturze 90 Celsjusza wynosi około 7 godzin.Silnymi inhibitorami preparatu są dwuwartościowe jony miedzi, rtęci i cynku.Chromatograficzna identyfikacja produktów hydrolizy laktozy wykazała, że głównymi produktami reakcji była glukoza i galaktoza. Przy 0,15 M stężeniu substratu tylko niewielka ilość laktozy była przekształcana w reakcja chtransglikozylacji.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
BioTechnologia
nr 2,
strony 268 - 279,
ISSN: 0860-7796 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Wołosowska S., Synowiecki J.: Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.// BioTechnologia. -Vol. 2., nr. 61 (2003), s.268-279
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 163 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Immobilized preparation of cold-adapted and halotolerant Antarctic β-galactosidase as a highly stable catalyst in lactose hydrolysis
- K. Makowski,
- A. Białkowska,
- M. Szczęsna-Antczak
- + 4 autorów