Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols
Abstrakt
Polski czosnek, biała i czerwona cebula była blanszowana, gotowana, smażona i poddawana działaniom promieniowania mikrofalowego. Następnie były w nich oznaczane m.in. takie związki jak polifenole, flawonoidy, kwas ascorbinowy i aktywne antyoksydanty. Udowodniono, że blanszowanie, smażenie i poddawanie działaniu promieniowania mikrofalowego nie wpływa znacząco na zmiejszenie zawartości badanych związków w czosnku i cebuli. Wyznaczono również profil HPLC wolnych i rozpuszczalnych estrów, co wykazało że jest ich dwa razy więcej w czosnku niż w cebuli. Rozdzielanie za pomocą elektroforezy niezredukowanych protein zawartych w czosnku i cebuli wykazało, iż zakres degradacji tych zwiazków mieści sie między 50 do 112 kDa.
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
nr 56,
strony 4418 - 4426,
ISSN: 0021-8561 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Gorinstein S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Najman K., Drzewiecki J., Cvikrova M., Martincova O., Katrich E., Trakhtenberg S.: Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 56., nr. iss. 12 (2008), s.4418-4426
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 121 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats
- Z. Jastrzębski,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
A comparative study of phenolic compounds and antioxidant and antiproliferative activities in frequently consumed raw vegetables
- S. Gorinstein,
- Y. Park,
- B. Heo
- + 6 autorów