Effect of Amino Acids and Sodium Chloride on d-Sorbitol in Aqueous Solutions at Different Temperatures: Volumetric and Acoustic Approach - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effect of Amino Acids and Sodium Chloride on d-Sorbitol in Aqueous Solutions at Different Temperatures: Volumetric and Acoustic Approach

Abstrakt

Apparent molar volumes and apparent molar compressibilities for d-sorbitol in (0.05, 0.1, 0.2 and 0.3) mol·kg−1 aqueous solutions of l-alanine, l-cysteine and l-histidine and NaCl have been determined from measurements of solution density at T = (288.15, 298.15, 308.15 and 318.15) K and sound velocity at T = 298.15 K, as a function of the concentration of the sugar alcohol. The data were used to obtain the limiting apparent molar volumes, limiting apparent molar compressibilities and the corresponding transfer parameters. Limiting apparent molar expansibilities and their second order derivatives and volume interaction coefficients were also estimated. These parameters are discussed in terms of d-sorbitol and co-solute (amino acid or sodium chloride) interactions in aqueous solutions.

Cytowania

  • 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 21 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF SOLUTION CHEMISTRY nr 47, strony 1794 - 1823,
ISSN: 0095-9782
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Warmińska D.: Effect of Amino Acids and Sodium Chloride on d-Sorbitol in Aqueous Solutions at Different Temperatures: Volumetric and Acoustic Approach// JOURNAL OF SOLUTION CHEMISTRY. -Vol. 47, nr. 11 (2018), s.1794-1823
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1007/s10953-018-0820-2
Bibliografia: test
  1. Ortiz, M.E., Bleckwedel, J., Raya, R.R., Mozzi, F.: Biotechnological and in situ food production of polyols by lactic acid bacteria. Appl. Microbiol. Biotechnol. 97, 4713-4726 (2013) otwiera się w nowej karcie
  2. Amaral, L.F.B., Camilo, N.S., Pereda, M.D.C.V., Levy, C.E., Moriel, P., Mozzola, P.G.: Evaluation of antimicrobial effectiveness of C-8 xylitol monoester as an alternative preservative for cosmetic prod- ucts. Int. J. Cosm. Sci. 33, 391-397 (2011) otwiera się w nowej karcie
  3. Grembecka, M.: Sugar alcohols-their role in the modern world of sweeteners: a review. Eur. Food Res. Technol. 242, 1-14 (2015) otwiera się w nowej karcie
  4. Kumar, V., Chari, R., Sharma, V.K., Kalonia, D.S.: Modulation of the thermodynamic stability of pro- teins by polyols: significance of polyol hydrophobicity and impact on the chemical potential of water. Int. J. Pharm. 413, 19-28 (2011) otwiera się w nowej karcie
  5. Pazhang, M., Mehrnejad, F., Pazhang, Y., Falahati, H., Chaparzadeh, N.: Effect of sorbitol and glycerol on the stability of trypsin and difference between their stabilization effects in the various solvents. Bio- technol. Appl. Biochem. 63, 206-213 (2016) otwiera się w nowej karcie
  6. Mathew, A.P., Dufresne, A.: Plasticized waxy maize starch: effect of polyols and relative humidity on material properties. Biomacromolecules 3, 1101-1108 (2002) otwiera się w nowej karcie
  7. Patriarca, A., Larumbe, G., Buera, M.P., Vaamonde, G.: Stimulating effect of sorbitol and xylitol on germination and growth of some xerophilic fungi. Food Microbiol. 28, 1463-1467 (2011) otwiera się w nowej karcie
  8. Franks, F., Reid, D.S., Suggett, A.: Conformation and hydration of sugars and related compounds in dilute aqueous solution. J. Solution Chem. 2, 99-118 (1973) otwiera się w nowej karcie
  9. Yasra, R.V., Ahluwalia, J.C.: Thermodynamics of transfer of sorbitol and mannitol from water to aque- ous solutions of urea, guanidine hydrochloride and sodium chloride. J. Chem. Soc. Faraday Trans. I 78, 1677-1687 (1981) otwiera się w nowej karcie
  10. Ali, A., Bidhuri, P.: Solvation thermodynamics of xylitol in water and in aqueous amino acids at 298.15 K. J. Phys. Org. Chem. 26, 54-58 (2013) otwiera się w nowej karcie
  11. Ren, X., Zhu, C., Ma, Y.: Volumetric and viscometric studies of amino acids in mannitol aqueous solu- tions at T = (293.15 to 323.15) K. J. Chem. Eng. Data 60, 1787-1802 (2015) otwiera się w nowej karcie
  12. Wang, X., Fu, R., Guo, Y., Lin, R.: Volumetric properties of amino acids in aqueous d-mannitol solu- tions at 298.15 K. J. Mol. Liq. 197, 73-76 (2014) otwiera się w nowej karcie
  13. Liu, M., Wang, L., Li, G., Dong, L., Sun, D., Zhu, L., Di, Y.: Enthalpy of dilution and volumetric properties of N-glycylglycine in aqueous xylitol solutions at T = 298.15 K. J. Chem. Thermodyn. 43, 983-988 (2011) otwiera się w nowej karcie
  14. Guo, L., Xu, L., Ma, L., Lin, R.: Transfer volumes of small peptides from water to aqueous xylitol solutions at 298.15 K. J. Solution Chem. 38, 383-389 (2009) otwiera się w nowej karcie
  15. DiPaola, G., Belleau, B.: Apparent molal heat capacities and volumes of amino acids in aqueous pol- yol solutions. Can. J. Chem. 56, 1827-1831 (1978) otwiera się w nowej karcie
  16. Jha, N.S., Kishore, N.: Thermodynamics of the interaction of a homologous series of amino acids with sorbitol. J. Solution Chem. 39, 1454-1473 (2010) otwiera się w nowej karcie
  17. Ren, X., Zhu, C., Ma, Y.: Volumetric and viscometric study of amino acids in aqueous sorbitol solu- tion at different temperatures. J. Chem. Thermodyn. 93, 179-192 (2016) otwiera się w nowej karcie
  18. Banipal, P.K., Kaur, K., Banipal, T.S.: Modulation in physico-chemical characteristics of some poly- hydroxy solutes in presence of l-glycine: volumetric and NMR spectroscopic approach. Fluid Phase Equilib. 402, 113-123 (2015) otwiera się w nowej karcie
  19. Banipal, T.S., Sharma, S., Lark, B.S., Banipal, P.K.: Thermodynamic and transport properties of sorbi- tol and mannitol in water and in mixed aqueous solutions. Indian J. Chem. 38, 1106-1115 (1999) otwiera się w nowej karcie
  20. Wurzburger, S., Sartorio, R., Guarino, G., Nisi, M.: Volumetric properties of aqueous solutions of pol- yols between 0.5 and 25 °C. J. Chem. Soc. Faraday Trans. I. 84, 2279-2287 (1988) otwiera się w nowej karcie
  21. Jasra, R.V., Ahluwalia, J.C.: Thermodynamics of transfer of sorbitol and mannitol from water to aque- ous solutions of urea, guanidine hydrochloride and sodium chloride. J. Chem. Soc. Faraday Trans. I. 78, 1677-1687 (1988) otwiera się w nowej karcie
  22. Hepler, L.G.: Thermal expansion and structure in water and aqueous solutions. Can. J. Chem. 47, 4613-4617 (1969) otwiera się w nowej karcie
  23. Shahidi, F., Farrell, P.G., Edward, J.T.: Partial molar volumes of organic compounds in water. III. Car- bohydrates. J. Solution Chem. 5, 807-816 (1976) otwiera się w nowej karcie
  24. Gurney, R.W.: Ionic Processes in Solution, vol. 3, pp. 1-20. McGraw Hill, New York (1953)
  25. Kapcha, L.H., Rossky, P.J.: A Simple atomic-level hydrophobicity scale reveals protein interfacial structure. J. Mol. Biol. 426, 484-498 (2014) otwiera się w nowej karcie
  26. McMillan Jr., W.G., Mayer, J.E.: The statistical thermodynamics of multicomponent systems. J. Chem. Phys. 13, 276-305 (1945) otwiera się w nowej karcie
  27. Friedman, H.L., Krishnan, C.V.: Studies of hydrophobic bonding in aqueous alcohols: enthalpy meas- urements and model calculations. J. Solution Chem. 2, 119-140 (1973) otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 110 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi