Abstrakt
Celem badań było określenie przeżywalności Escherichia coli i Staphylococcus aureus zawieszonych w soku jabłkowym (pH 3,8) po działaniu ciśnienia 193MPa w temperaturze -20°C. Stwierdzono, że bezpośrednio po działaniu ciśnienia przeżywalność badanych szczepów bakterii nie zmieniała się znacząco. Jednakże liczba komórek zmniejszała się z czasem przechowywania ciśnieniowanych prób. Żywe komórki mikroorganizmów nie były wykrywane w 1 ml próby po 10 dniach inkubacji w temperaturze 20°C. Mniejszy efekt letalny obserwowano podczas przetrzymywania prób w temperaturze 4°C.
Cytowania
-
4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
6
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
HIGH PRESSURE RESEARCH
nr 29,
strony 443 - 0,
ISSN: 0895-7959 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria// HIGH PRESSURE RESEARCH. -Vol. 29, nr. iss. 3 (2009), s.443-0
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/08957950903159806
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 101 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films
- B. Piotrowska,
- I. Kołodziejska,
- K. Januszewska-Jóźwiak
- + 1 autorów