Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria

Abstrakt

Celem badań było określenie przeżywalności Escherichia coli i Staphylococcus aureus zawieszonych w soku jabłkowym (pH 3,8) po działaniu ciśnienia 193MPa w temperaturze -20°C. Stwierdzono, że bezpośrednio po działaniu ciśnienia przeżywalność badanych szczepów bakterii nie zmieniała się znacząco. Jednakże liczba komórek zmniejszała się z czasem przechowywania ciśnieniowanych prób. Żywe komórki mikroorganizmów nie były wykrywane w 1 ml próby po 10 dniach inkubacji w temperaturze 20°C. Mniejszy efekt letalny obserwowano podczas przetrzymywania prób w temperaturze 4°C.

Cytowania

  • 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 6

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
HIGH PRESSURE RESEARCH nr 29, strony 443 - 0,
ISSN: 0895-7959
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria// HIGH PRESSURE RESEARCH. -Vol. 29, nr. iss. 3 (2009), s.443-0
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/08957950903159806
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 101 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi