The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork
Abstrakt
W pracy określono przeżywalność bakterii Escherichia coli i Staphylococcus aureus oraz naturalnej mikroflory soku jabłkowego i rozdrobnionego mięsa świńskiego po działaniu ciśnienia 193 MPa w temp. -20 C w obecności chitozanu. Stwierdzono, że traktowanie mikroorganizmów ciśnieniem w obecności chitozanu pozwala na przedłużenie trwałości badanych produktów przechowywanych w temperaturze chłodniczej o około 8-10 dni.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 37 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY
nr 47,
strony 202 - 209,
ISSN: 1330-9862 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork// FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY. -Vol. 47, nr. iss. 2 (2009), s.202-209
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 93 razy