Effects of Urea and Trimethylamine-N-oxide on the Properties of Water and the Secondary Structure of Hen Egg White Lysozyme
Abstrakt
W celu określenia sposobu hydratacji mocznika i N-tlenku trimetyloaminy, wykorzystano spektroskopię oscylacyjną FTIR. Dane eksperymentalne, otrzymane z pomiarów widm oscylacyjnych wody półciężkiej (HDO) rozcieńczonej izotopowo w wodnych roztworach badanych związków, analizowane były za pomocą "metody widm różnicowych". Strukturalno-energetyczna charakterystyka wody zaburzonej przez cząsteczki osmolitów wskazuje, że woda zaburzona przez TMAO tworzy średnio silniejsze wiązania wodorowe i jest bardziej uporządkowana niż woda czysta. W przypadku mocznika wiązania wodorowe są bardzo podobne do wody czystej. W celu ułatwienia interpretacji wyników widmowych przeprowadzono pomiary kalorymetryczne, obliczenia DFT oraz symulacje metodą dynamiki molekularnej wodnych klastrów osmolitów. Wszystkie rezultaty potwierdzają, że TMAO oddziałuje z cząsteczkami otaczającej wody silniej niż mocznik.W drugim etapie, wykorzystując technikę ATR FT-IR, zbadano wpływ powyższych osmolitów oraz na drugorzędową strukturę lizozymu z białka jaja kurzego (HEWL) oraz jego zdolność do zachowania natywnej struktury w ich obecności.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B
nr 113,
strony 14797 - 14809,
ISSN: 1520-6106 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Panuszko A., Bruździak P., Zielkiewicz J., Wyrzykowski D., Stangret J.: Effects of Urea and Trimethylamine-N-oxide on the Properties of Water and the Secondary Structure of Hen Egg White Lysozyme// JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B. -Vol. 113, iss. 44 (2009), s.14797-14809
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 147 razy