Abstrakt
Opisano źródła zanieczyszczeń środowiska oraz obecność w środowisku szeregu związków organicznych i nieorganicznych podejrzewanych o właściwości rakotwórcze. W rozdziale skupiono się na: pestycydach, PCB, WWA, PCDD/F, fenolach, azbeście oraz metalach ciężkich (AS, Be, Cd, Cr, Ni, Pb). Zestawiono typowe stężenia tych zanieczyszczeń w wodzie, deszczu i żywności, omówiono biokumulacje i biowzbogacanie w łańcuchu pokarmowym, a także omówiono ryzyko zachorowań na raka, związane z nadmiernym wprowadzaniem do organizmu omawianych toksyn.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Tytuł wydania:
- Carcinogenic and anticarcinogenic food components strony 113 - 136
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Biziuk M., Bartoszek-Pączkowska A.: Environmental contamination of food// Carcinogenic and anticarcinogenic food components/ ed. eds: W. Baer-Dubowska, A. Bartoszek, D. Malejka-Giganti. Boca Raton: CRC Taylor & Francis, 2006, s.113-136
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 92 razy