Abstrakt
Warzywa krzyżowe wzbudzają zainteresowanie badaczy jako potencjalne źródło substancji mogących znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Przeciwrakotwórcze właściwości tych roślin wiązane są z obecnością glukozynolanów i produktów ich rozkładu, tj. izotiocyjanianów i indoli, które wykazują wiele aktywności biologicznych istotnych z punktu widzenia chemoprewencji nowotworów. Wspomniane związki mają również aktywność biocydów o szerokim spektrum działania w stosunku do pasożytów, bakterii i grzybów. Skład glukozynolanów jest charakterystyczny dla danego gatunku, ale zawartość poszczególnych glukozynolanów uwarunkowana jest odmianą, częścią rośliny, jak również czynnikami środowiskowymi. Znaczenie bioaktywnych składników warzyw krzyżowych przyczyniło się do opracowania metod ich identyfikacji i ilościowego oznaczania.
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 16 - 21,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Bartoszek-Pączkowska A., Kusznierewicz B., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J.: Glukozynolany: znaczenie i metody oznaczania// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr.3 (2009), s.16-21
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 380 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Cyanobacterial toxins in fresh and brackish waters of Pomorskie Province (Northern Poland)
- H. Mazur-Marzec,
- J. Lewandowska,
- A. Błaszczyka
- + 2 autorów
A review of structures, properties and analysis of volatile amines in the environment
- A. Jastrzębska,
- B. Zygmunt,
- B. Żukowska
- + 2 autorów