Abstrakt
Bezbarwny kolagen wydzielono ze skór dorsza z ok. 90% wydajnością stosując trzykrotną, 24 godzinną ekstrakcję materiału 0.5 M roztworem kwasu cytrynowego, przy stosunku surowiec : rozpuszczalnik = 1 : 4. Stosując 0.5% dodatek niejonowych detergentów do roztworów ekstrahujących białka niekolagenowe ze skór uzyskuje się bezwonne izolaty kolagenu.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 81,
strony 257 - 262,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Sadowska M., Kołodziejska I., Niecikowska C.: Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua). // FOOD CHEMISTRY. -Vol. 81., (2003), s.257-262
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 186 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Modification of the properties of gelatin from skins of Baltic cod (Gadus morhua) with transglutaminase.
- I. Kołodziejska,
- K. Kaczorowski,
- B. Piotrowska
- + 1 autorów
2004