Abstract
Bezbarwny kolagen wydzielono ze skór dorsza z ok. 90% wydajnością stosując trzykrotną, 24 godzinną ekstrakcję materiału 0.5 M roztworem kwasu cytrynowego, przy stosunku surowiec : rozpuszczalnik = 1 : 4. Stosując 0.5% dodatek niejonowych detergentów do roztworów ekstrahujących białka niekolagenowe ze skór uzyskuje się bezwonne izolaty kolagenu.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD CHEMISTRY
no. 81,
pages 257 - 262,
ISSN: 0308-8146 - Language:
- English
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Sadowska M., Kołodziejska I., Niecikowska C.: Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua). // FOOD CHEMISTRY. -Vol. 81., (2003), s.257-262
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 181 times
Recommended for you
Modification of the properties of gelatin from skins of Baltic cod (Gadus morhua) with transglutaminase.
- I. Kołodziejska,
- K. Kaczorowski,
- B. Piotrowska
- + 1 authors
2004