Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua). - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua).

Abstract

Bezbarwny kolagen wydzielono ze skór dorsza z ok. 90% wydajnością stosując trzykrotną, 24 godzinną ekstrakcję materiału 0.5 M roztworem kwasu cytrynowego, przy stosunku surowiec : rozpuszczalnik = 1 : 4. Stosując 0.5% dodatek niejonowych detergentów do roztworów ekstrahujących białka niekolagenowe ze skór uzyskuje się bezwonne izolaty kolagenu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 81, pages 257 - 262,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2003
Bibliographic description:
Sadowska M., Kołodziejska I., Niecikowska C.: Isolation of collagen from the skins of Baltic cod (Gadus morhua). // FOOD CHEMISTRY. -Vol. 81., (2003), s.257-262
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 140 times

Recommended for you

Meta Tags