Abstract
Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko 0,2-3,2 % kolagenu uzyskuje się 1 M roztworem HCl w czasie 72 h, zmieniając co 24 h roztwór. W tych samych warunkach 0,5 M roztworem EDTA usunąć można z kręgosłupów zaledwie 65 % soli mineralnych, a dodatkowo około 7 % po przedłużeniu demineralizacji o następne 24 h. Pomimo że EDTA nie powoduje strat kolagenu, to ze względu na małą wydajność procesu w czasie nawet do 96 h jest nieprzydatny do demineralizacji kręgosłupów.
Citations
-
1 9
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 6
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD CHEMISTRY
no. 105,
pages 215 - 218,
ISSN: 0308-8146 - Language:
- English
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Skierka E., Sadowska M., Karwowska A.: Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 105., nr. nr 1 (2007), s.215-218
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodchem.2007.04.001
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 162 times