Abstrakt
Zmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Polish Maritime Research
strony 40 - 46,
ISSN: 1233-2585 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Biernacka P., Chmiel T., Dymerski T., Wardencki W.: Metody analizy zapachu// Polish Maritime Research. -., nr. nr 1 (2011), s.40-46
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 266 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Instrumental techniques used for assessment of food quality
- W. Wardencki,
- T. Chmiel,
- T. Dymerski
- + 1 autorów
2009