Metody analizy zapachu - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Metody analizy zapachu

Abstrakt

Zmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Polish Maritime Research strony 40 - 46,
ISSN: 1233-2585
Język:
polski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Biernacka P., Chmiel T., Dymerski T., Wardencki W.: Metody analizy zapachu// Polish Maritime Research. -., nr. nr 1 (2011), s.40-46
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 266 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi