Microwave-assisted boration of potato starch - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Microwave-assisted boration of potato starch

Abstrakt

Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.

Cytowania

  • 1 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 9

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 109 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (© Instytut Chemii Przemysłowej)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Polimery nr 54, strony 31 - 41,
ISSN: 0032-2725
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H.: Microwave-assisted boration of potato starch// Polimery -Vol. 54,iss. 1 (2009), s.31-41
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.14314/polimery.2009.031
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 149 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi