Abstrakt
Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.
Cytowania
-
1 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 0
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (© Instytut Chemii Przemysłowej)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
Polimery
nr 54,
strony 31 - 41,
ISSN: 0032-2725 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H.: Microwave-assisted boration of potato starch// Polimery -Vol. 54,iss. 1 (2009), s.31-41
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.14314/polimery.2009.031
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 181 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Crystal structure and physical properties of Mg6Cu16Si7-typeM6Ni16Si7, for M = Mg, Sc, Ti, Nb, and Ta
- K. L. Holman,
- E. Morosan,
- P. Casey
- + 5 autorów