Microwave-assisted boration of potato starch - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Microwave-assisted boration of potato starch

Abstrakt

Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.

Cytowania

  • 1 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 9

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 103 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (© Instytut Chemii Przemysłowej)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach
Opublikowano w:
Polimery nr 54, strony 31 - 41,
ISSN: 0032-2725
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H.: Microwave-assisted boration of potato starch// Polimery -Vol. 54,iss. 1 (2009), s.31-41
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.14314/polimery.2009.031
Bibliografia: test
  1. Budavari S., O'Neil M.J., Smith A., Heckelman P.E. (ed.): "The Merck Index", 11 th ed., Merck & CO., Inc.,
  2. Rahway, N.J., 1989. p. 204. otwiera się w nowej karcie
  3. Browning E.: "Toxicity of industrial metals", Apple- ton Century Crofts, New York, 2 nd ed., 1969, pp. 90-97.
  4. Doull J., Klaassen C.D., Amdur M.O. (ed.): "Casarett and Doull's Toxicology", Macmillan Publ. Co., Inc., New York, 2 nd ed., 1980, pp.440-441.
  5. Murakami R.: Kenkyu Hokoku-Kumamoto Kogyo Daigaku 1985, 10, 63 (Chem. Abstr. 1985, 103, 162 118s). otwiera się w nowej karcie
  6. Murakami R.: Kenkyu Hokoku-Kumamoto Kogyo Dai- gaku 1986, 11, 97 (Chem. Abstr. 1986, 105, 62 548c). otwiera się w nowej karcie
  7. Pat. Brit. 244,708 (1924) (Chem. Abstr. 1927, 21, 339). otwiera się w nowej karcie
  8. Pat. US 2,833,662 (1958) (Chem. Abstr. 1958, 52, 15 106a). otwiera się w nowej karcie
  9. Pat. US 3,022,184 (1962) (Chem. Abstr. 1962, 56, 15 716). otwiera się w nowej karcie
  10. Pat. Eur. 25,267 (1981) (Chem. Abstr. 1981, 95, 26 918s). otwiera się w nowej karcie
  11. Pat. East Ger. 228,818 (1985) (Chem. Abstr. 1986, 104, 170 461j). otwiera się w nowej karcie
  12. Pat. Eur. 253,643 (1988) (Chem. Abstr. 1988, 108, 152 468v).
  13. Pat. Jpn. 89 31,883 (1989) (Chem. Abstr. 1989, 110, 215 086h).
  14. Pat. Chin. 1,034,015 (1989) (Chem. Abstr.1990, 113, 8322g). otwiera się w nowej karcie
  15. Hollo J. and Szejtli J.: Fette, Seifen, Arzneimittel 1957, 59, 94. otwiera się w nowej karcie
  16. Deuel H., Neukom H.: Makromol. Chem. 1949, 3, 13. otwiera się w nowej karcie
  17. Dejewska A., Mazurkiewicz J., Tomasik P., Zaleska H.: Starch/Stäerke 1995, 47, 219. otwiera się w nowej karcie
  18. Zaleska H., Mazurkiewicz J., Tomasik P., B¹czkowicz M.: Nahrung. 1999, 43, 278. otwiera się w nowej karcie
  19. Zaleska H., Tomasik P., Ring S.: Carbohydr. Polym. 2001, 45, 89. otwiera się w nowej karcie
  20. Zaleska H., Ring S., Tomasik P.: Food Hydrocoll. 2000, 14, 377. otwiera się w nowej karcie
  21. Zaleska H., Ring S., Tomasik P.: Int. J. Food Chem. Technol. 2001, 36, 509. otwiera się w nowej karcie
  22. Lii C.Y., Tomasik P., Zaleska H., Liaw S.C., Lai M.-F.: Carbohydr. Polym. 2002, 50, 19. otwiera się w nowej karcie
  23. Grega T., Najgebauer D., Sady M., Tomasik P., Faryna M.: J. Polym. Environ. 2003, 11, 75. otwiera się w nowej karcie
  24. Zaleska H., Tomasik P., Lii C.Y.: Food Hydrocoll. 2002, 16, 215. otwiera się w nowej karcie
  25. Zaleska H., Tomasik P., Lii C.Y.: J. Food Eng. 2002, 53, 249.
  26. Lii C.Y., Liaw S.C., Lai V.M.-F., Tomasik P.: Eur. Po- lym. J. 2002, 38, 1377. otwiera się w nowej karcie
  27. Lii C.Y., Liaw S.C., Tomasik P.: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2003, 12, 25. otwiera się w nowej karcie
  28. Najgebauer D., Grega T., Sady M., Tomasik P.: Mole- cules 2004, 9, 550. otwiera się w nowej karcie
  29. Lii C.Y., Chen H.H., Lu S., Tomasik P.: Int. J. Food Sci. Technol. 2003, 38, 787. otwiera się w nowej karcie
  30. Korolczuk J., Breton-Dolet V., Tissier J.P., Maingon- nant J.F.:¯ywn. Technol. Jakooeae. 1996, 2, 67.
  31. Tomasik P., Schilling C.: Adv. Carbohydr. Chem. Bio- chem. 2004, 59, 175. otwiera się w nowej karcie
  32. Tomasik P., Fiedorowicz M., Para A.: "Starch: Pro- gress in structural studies, modifications and appli- cations" (Eds: Tomasik P., Yuryev V.P., Bertoft E.), Polish Society of Food Technologists', Cracow 2004, Ch. 24, p. 301.
  33. Lewandowicz G., Szymanska G., Voelkel E., Wal- kowski A.: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2000, 9, 31. otwiera się w nowej karcie
  34. Mao G.J., Wang P., Meng X.S., Zhang X., Zheng T.: J. Appl. Polym. Sci. 2006, 102, 3854.
  35. Staroszczyk H., Tomasik P.: e-Polymers 2005, 080. otwiera się w nowej karcie
  36. Staroszczyk H., Tomasik P., Janas P., Poreda A.: Car- bohydr. Polym. 2007, 69, 299. otwiera się w nowej karcie
  37. Staroszczyk H., Fiedorowicz M., Zhong W., Janas P., Tomasik P.: e-Polymers 2007, 140. otwiera się w nowej karcie
  38. Pat. US 3,038,870 (1962) (Chem. Abstr. 1962, 57, 13 996). otwiera się w nowej karcie
  39. PCT Int. Appl. 92 01,743 (1992) (Chem. Abstr. 1992, 116, 257 042v). otwiera się w nowej karcie
  40. Aberle Th., Burchard W., Volwerg W., Radosta S.: Starch/Staerke 1994, 46, 329.
  41. Bello-Perez L.A., Paredes-Lopez O., Roger P., Co- lonna P.: Cereal Chem. 1996, 73, 12. otwiera się w nowej karcie
  42. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: "Ausge- wählte Methoden der Stärkechemie", VEB Fachbuch Verlag, Leipzig 1968. p.125.
  43. Peak D., Luther G.W., Sparks D.L.: Geochim. Cosmo- chim. Acta 2003, 67, 2551. otwiera się w nowej karcie
  44. Shih C.C., Wu K.H., Wang G.P., Wu T.R., Chang T.C.: Polym. Degrad. Stab. 2006, 91, 1658. otwiera się w nowej karcie
  45. Weir C.E.: J. Res. Nat. Bur. Stand. -A. 1966, 70A, 153. otwiera się w nowej karcie
  46. Staroszczyk H., Fiedorowicz M., Janas P., Tomasik P.: Polimery 2007, 57, 874. otwiera się w nowej karcie
  47. Hoover R., Manuel H.: J. Cereal Sci. 1996, 23, 153. otwiera się w nowej karcie
  48. Starzyk F., Tomasik P., Lii C.Y.: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2001, 10, 27. otwiera się w nowej karcie
  49. Lenz R.W., Heeschen J.P.: J. Polymer Sci. 1961, 51, 247. Received 21 XI. 2007 otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 145 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi