Abstrakt
Rozdział porusza takie zaganienia jak: struktura i nazewnictwo sacharydów, sposoby ich oznaczenia w żywności, zawartość w żywności, chemiczne i fizyczne właściwości oraz przemiany w warunkach przechowywania i przetwarzania, celowe modyfikowanie skrobi, a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W : Chemia żywności. Główne składniki żywności. - Tom : 1 strony 87 - 133
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H.: Sacharydy - występowanie i znaczenie// W : Chemia żywności. Główne składniki żywności. - Tom : 1/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo WNT, 2015, s.87-133
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 465 razy