Abstrakt
Rozdział porusza takie zagadnienia jak: sposoby oznaczania sacharydów w żywności; zawartość w żywności; fizyczne i chemiczne właściwości; chemiczne i biochemiczne przemiany w warunkach przechowywanie i przetwarzania; celowe modyfikowanie skrobi; a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Tytuł wydania:
- W: Chemia żywności. Główne składniki żywności. - Tom: 1 strony 105 - 151
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H.: Sacharydy - występowanie i znaczenie// Chemia żywności tom 1 - główne składniki żywności/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictow Naukowe PWN, 2017, s.105-151
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 443 razy