Abstrakt
Silication of potato starch was performed by microwave irradiation and convectional heating of starch with sodium metasilicate. The study has shown that microwaves offered more selective silication thanconvectional heating. Depending on the dose of metasilicate products of either monoesterification or crosslinking esterification were formed. Increase in the amount of the silicating agent favoured crosslinking of starch. In the case of microwave irradiation, the C-O-SiO2Na moieties were formed, whereas the convectional heating generated the C-O-Si-O-Si-O-C crosslinks.
Cytowania
-
1 5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 6
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 103 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
CARBOHYDRATE POLYMERS
nr 77,
wydanie 3,
strony 506 - 515,
ISSN: 0144-8617 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H.: Microwave-assisted silication of potato starch// CARBOHYDRATE POLYMERS. -Vol. 77, iss. 3 (2009), s.506-515
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.carbpol.2009.01.025
- Bibliografia: test
-
- Avella, M., De Vlieger, J. J., Errico, M. E., Fischer, S., Vacca, P., & Volpe, M. G. (2005). Biodegradable starch/clay nanocomposite films for food packaging applications. Food Chemistry, 93, 467-474. otwiera się w nowej karcie
- Billmers, R. L. (1990). Organosiloxane-containing polysaccharides. European Patent Office, Pat. No. 0385396. otwiera się w nowej karcie
- Biswas, A., Shogren, R. L., Selling, G., Salch, J., Willett, J. L., & Buchanan, C. M. (2008). Rapid and environmentally friendly preparation of starch esters. Carbohydrate Polymers, 74, 137-141. otwiera się w nowej karcie
- Blount, D. H. (1978). Process for the production of organic hydroxy silicate compounds and their condensation products. US Patent Office, Pat. No. 4089883. otwiera się w nowej karcie
- Falcone, J. J. S., & Sams, R. H. (1978). Starch-silicate adhesives and preparation thereof. GB Patent Office, Pat. No. 1533170. otwiera się w nowej karcie
- Flory, P. J. (1953). Principles of polymer chemistry. NY, Ithaca: Cornell University Press.
- Ganachaud, F., Boileau, S., & Boury, B. (Eds.). (2008). Silicon based polymers: Advances in synthesis and supramolecular organization. The Netherlands: Springer. otwiera się w nowej karcie
- Garcia, N. J., Ingram, M. D., & Bazan, J. C. (2002). Ion transport in hydrated sodium silicates (water glasses) of varying water content. Solid State Ionics, 146, 113-122.
- Gerard, C., Colonna, P., Buleon, A., & Planchot, V. (2001). Amylolysis of maize mutant starches. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81, 1281-1287. otwiera się w nowej karcie
- Jyothi, A. N., Rajasekharan, K. N., Moorthy, S. N., & Sreekumar, J. (2005). Microwave-assisted synthesis and characterization of succinate derivatives of cassava (Manihot esculenta Crantz) starch. Starch/Stärke, 57, 556-563. otwiera się w nowej karcie
- Lewandowicz, G., Fornal, J., & Walkowski, A. (1997). Effect of microwave radiation on physico-chemical properties and structure of potato and tapioca starches. Carbohydrate Polymers, 34, 213-220. otwiera się w nowej karcie
- Lewandowicz, G., Fornal, J., Walkowski, A., Mą czynski, M., Urbaniak, G., & Szymań ska, G. (2000). Starch esters obtained by microwave radiation - structure and functionality. Industrial Crops and Products, 11, 249-257. otwiera się w nowej karcie
- Lidén, E., Karlsson, S., & Tokarz, B. (2001). Silica sols as refractory fibre binders. Journal of the European Ceramic Society, 21, 795-808. otwiera się w nowej karcie
- Liu, Q., Charlet, G., Yelle, S., & Arul, J. (2002). Phase transition in potato starch-water system. I: Starch gelatinization at high moisture level. Food Research International, 35, 397-407. otwiera się w nowej karcie
- Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854-5860.
- Muzimbaranda, C., & Tomasik, P. (1994). Microwaves in physical and chemical modification of starch. Starch/Stärke, 46, 469-474. otwiera się w nowej karcie
- Neves, G. M., Lenza, R. F. S., & Vasconcelos, W. L. (2002). Evaluation of the influence of microwaves in the structure of silica gels. Materials Research, 5, 447-451. otwiera się w nowej karcie
- Oliviera, A. L., Malafaya, P. B., & Reis, R. L. (2003). Sodium silicate gel as a precursor for the in vitro nucleation and growth of a bone-like apatite coating in compact and porous polymeric structures. Biomaterials, 24, 2575-2584. otwiera się w nowej karcie
- Richter, M., Augustat, S., & Schierbaum, F. (1968). Ausgewählte Methoden der Stärkechemie. Leipzig: VEB Fachbuch Verlag.
- Sevenou, O., Hill, S. E., Farhat, I. A., & Mitchell, J. R. (2002). Organization of the external region of the starch granule as determined by infrared microscopy. International Journal of Biological Macromolecules, 31, 79-85. otwiera się w nowej karcie
- Sinha Ray, S., & Bousmina, M. (2005). Biodegradable polymers and their layered silicate nanocomposites: In greening the 21st century materials world. Progress in Materials Science, 50, 962-1079. otwiera się w nowej karcie
- Smith, J. K. (1985). Method for preparing silicone-steated starch. US Patent Office, Pat. No. 4495226. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H. (2009). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31-41. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., & Tomasik, P. (2005). Facile synthesis of potato starch sulfate magnesium salts. e-Polymers, 080. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., & Tomasik, P. (2007). Microwave-assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers, 140. otwiera się w nowej karcie
- The WBC of the native potato starch was 11.72 (g/g) ± 0.23 and AS 0.41(%) ± 0.14. otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299-304. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., & Schilling, Ch. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 175-403. otwiera się w nowej karcie
- Tomasik, P., Wiejak, S., & Pałasiń ski, M. (1989). The thermal decomposition of carbohydrates. Part II: Starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 47, 279-344. otwiera się w nowej karcie
- Uchino, T., Sakka, T., Hotta, K., & Iwasaki, M. (1989). Attenuated total reflectance Fourier-Transform Infrared spectra of a hydrated sodium silicate glass. Journal of the American Ceramic Society, 72, 2173-2175. otwiera się w nowej karcie
- Uchino, T., Sakka, T., & Iwasaki, M. (1991). Interpretation of hydrated states of sodium silicate glasses by infrared and Raman analysis. Journal of the American Ceramic Society, 74, 306-313. otwiera się w nowej karcie
- Van Soest, J. J. G., de Wit, D., Tournois, H., & Vliegenthart, J. F. G. (1994). Retrogradation of potato starch as studied by Fourier transform infrared spectroscopy. Starch/Stärke, 46, 453-457. otwiera się w nowej karcie
- Wu, C. K. (1979). Nature of incorporated water in hydrated silicate glasses. Journal of the American Ceramic Society, 63, 453-457. otwiera się w nowej karcie
- Xing, G. X., Zhang, S. F., Ju, B. Z., & Yang, J. Z. (2006). Microwave-assisted synthesis of starch maleate by dry method. Starch/Stärke, 58, 464-467. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 127 razy