Microwave-assisted silication of potato starch - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Microwave-assisted silication of potato starch

Abstrakt

Silication of potato starch was performed by microwave irradiation and convectional heating of starch with sodium metasilicate. The study has shown that microwaves offered more selective silication thanconvectional heating. Depending on the dose of metasilicate products of either monoesterification or crosslinking esterification were formed. Increase in the amount of the silicating agent favoured crosslinking of starch. In the case of microwave irradiation, the C-O-SiO2Na moieties were formed, whereas the convectional heating generated the C-O-Si-O-Si-O-C crosslinks.

Cytowania

  • 1 5

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 6

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 103 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
CARBOHYDRATE POLYMERS nr 77, wydanie 3, strony 506 - 515,
ISSN: 0144-8617
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H.: Microwave-assisted silication of potato starch// CARBOHYDRATE POLYMERS. -Vol. 77, iss. 3 (2009), s.506-515
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.carbpol.2009.01.025
Bibliografia: test
  1. Avella, M., De Vlieger, J. J., Errico, M. E., Fischer, S., Vacca, P., & Volpe, M. G. (2005). Biodegradable starch/clay nanocomposite films for food packaging applications. Food Chemistry, 93, 467-474. otwiera się w nowej karcie
  2. Billmers, R. L. (1990). Organosiloxane-containing polysaccharides. European Patent Office, Pat. No. 0385396. otwiera się w nowej karcie
  3. Biswas, A., Shogren, R. L., Selling, G., Salch, J., Willett, J. L., & Buchanan, C. M. (2008). Rapid and environmentally friendly preparation of starch esters. Carbohydrate Polymers, 74, 137-141. otwiera się w nowej karcie
  4. Blount, D. H. (1978). Process for the production of organic hydroxy silicate compounds and their condensation products. US Patent Office, Pat. No. 4089883. otwiera się w nowej karcie
  5. Falcone, J. J. S., & Sams, R. H. (1978). Starch-silicate adhesives and preparation thereof. GB Patent Office, Pat. No. 1533170. otwiera się w nowej karcie
  6. Flory, P. J. (1953). Principles of polymer chemistry. NY, Ithaca: Cornell University Press.
  7. Ganachaud, F., Boileau, S., & Boury, B. (Eds.). (2008). Silicon based polymers: Advances in synthesis and supramolecular organization. The Netherlands: Springer. otwiera się w nowej karcie
  8. Garcia, N. J., Ingram, M. D., & Bazan, J. C. (2002). Ion transport in hydrated sodium silicates (water glasses) of varying water content. Solid State Ionics, 146, 113-122.
  9. Gerard, C., Colonna, P., Buleon, A., & Planchot, V. (2001). Amylolysis of maize mutant starches. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81, 1281-1287. otwiera się w nowej karcie
  10. Jyothi, A. N., Rajasekharan, K. N., Moorthy, S. N., & Sreekumar, J. (2005). Microwave-assisted synthesis and characterization of succinate derivatives of cassava (Manihot esculenta Crantz) starch. Starch/Stärke, 57, 556-563. otwiera się w nowej karcie
  11. Lewandowicz, G., Fornal, J., & Walkowski, A. (1997). Effect of microwave radiation on physico-chemical properties and structure of potato and tapioca starches. Carbohydrate Polymers, 34, 213-220. otwiera się w nowej karcie
  12. Lewandowicz, G., Fornal, J., Walkowski, A., Mą czynski, M., Urbaniak, G., & Szymań ska, G. (2000). Starch esters obtained by microwave radiation - structure and functionality. Industrial Crops and Products, 11, 249-257. otwiera się w nowej karcie
  13. Lidén, E., Karlsson, S., & Tokarz, B. (2001). Silica sols as refractory fibre binders. Journal of the European Ceramic Society, 21, 795-808. otwiera się w nowej karcie
  14. Liu, Q., Charlet, G., Yelle, S., & Arul, J. (2002). Phase transition in potato starch-water system. I: Starch gelatinization at high moisture level. Food Research International, 35, 397-407. otwiera się w nowej karcie
  15. Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854-5860.
  16. Muzimbaranda, C., & Tomasik, P. (1994). Microwaves in physical and chemical modification of starch. Starch/Stärke, 46, 469-474. otwiera się w nowej karcie
  17. Neves, G. M., Lenza, R. F. S., & Vasconcelos, W. L. (2002). Evaluation of the influence of microwaves in the structure of silica gels. Materials Research, 5, 447-451. otwiera się w nowej karcie
  18. Oliviera, A. L., Malafaya, P. B., & Reis, R. L. (2003). Sodium silicate gel as a precursor for the in vitro nucleation and growth of a bone-like apatite coating in compact and porous polymeric structures. Biomaterials, 24, 2575-2584. otwiera się w nowej karcie
  19. Richter, M., Augustat, S., & Schierbaum, F. (1968). Ausgewählte Methoden der Stärkechemie. Leipzig: VEB Fachbuch Verlag.
  20. Sevenou, O., Hill, S. E., Farhat, I. A., & Mitchell, J. R. (2002). Organization of the external region of the starch granule as determined by infrared microscopy. International Journal of Biological Macromolecules, 31, 79-85. otwiera się w nowej karcie
  21. Sinha Ray, S., & Bousmina, M. (2005). Biodegradable polymers and their layered silicate nanocomposites: In greening the 21st century materials world. Progress in Materials Science, 50, 962-1079. otwiera się w nowej karcie
  22. Smith, J. K. (1985). Method for preparing silicone-steated starch. US Patent Office, Pat. No. 4495226. otwiera się w nowej karcie
  23. Staroszczyk, H. (2009). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31-41. otwiera się w nowej karcie
  24. Staroszczyk, H., & Tomasik, P. (2005). Facile synthesis of potato starch sulfate magnesium salts. e-Polymers, 080. otwiera się w nowej karcie
  25. Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., & Tomasik, P. (2007). Microwave-assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers, 140. otwiera się w nowej karcie
  26. The WBC of the native potato starch was 11.72 (g/g) ± 0.23 and AS 0.41(%) ± 0.14. otwiera się w nowej karcie
  27. Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299-304. otwiera się w nowej karcie
  28. Tomasik, P., & Schilling, Ch. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 175-403. otwiera się w nowej karcie
  29. Tomasik, P., Wiejak, S., & Pałasiń ski, M. (1989). The thermal decomposition of carbohydrates. Part II: Starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 47, 279-344. otwiera się w nowej karcie
  30. Uchino, T., Sakka, T., Hotta, K., & Iwasaki, M. (1989). Attenuated total reflectance Fourier-Transform Infrared spectra of a hydrated sodium silicate glass. Journal of the American Ceramic Society, 72, 2173-2175. otwiera się w nowej karcie
  31. Uchino, T., Sakka, T., & Iwasaki, M. (1991). Interpretation of hydrated states of sodium silicate glasses by infrared and Raman analysis. Journal of the American Ceramic Society, 74, 306-313. otwiera się w nowej karcie
  32. Van Soest, J. J. G., de Wit, D., Tournois, H., & Vliegenthart, J. F. G. (1994). Retrogradation of potato starch as studied by Fourier transform infrared spectroscopy. Starch/Stärke, 46, 453-457. otwiera się w nowej karcie
  33. Wu, C. K. (1979). Nature of incorporated water in hydrated silicate glasses. Journal of the American Ceramic Society, 63, 453-457. otwiera się w nowej karcie
  34. Xing, G. X., Zhang, S. F., Ju, B. Z., & Yang, J. Z. (2006). Microwave-assisted synthesis of starch maleate by dry method. Starch/Stärke, 58, 464-467. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 127 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi